Pasta ze skórki ogórka i twarogu

Przekąski

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, co zrobić ze skórkami warzyw, które zazwyczaj na koniec lądują w koszu? Oto przepis, który pokazuje, że kuchnia może być zarówno miejscem kreatywności jak i zero marnotrawstwa. Przedstawiamy Wam przepis na pastę ze skórki ogórka i twarogu, który jest doskonałym przykładem, jak z pozornie niepozornych resztek można wyczarować coś wyjątkowo smacznego i na dodatek oryginalnego. To danie nie tylko zaskoczy Was swoim smakiem, ale również pozwoli na wykorzystanie produktów, które często nie znajdują zastosowania. Przygotujcie się na kulinarną podróż, która zmieni Wasze podejście do składników, które do tej pory były niedoceniane w Waszych kuchniach.
Pasta ze skórki ogórka i twarogu
Pasta ze skórki ogórka i twarogu
Pasta ze skórki ogórka i twarogu – składniki
  • Twaróg – 1/2 op.
  • Skórka – z 1 ogórka  ( miąższ zostawiamy na sok )
  • Czosnek – 2 m. ząbki
  • Jogurt grecki 3 łyżki
  • Koper siekany 1/2 pęczka  ( ½ pęczka i łodygi zostawiamy na sok )
  • Sól
  • Pieprz świeżo mielony
  • Zioła prowansalskie. 1/2 łyż.
  • Otarta skórka z 1 sparzonej cytryny ( miąższ zostawiamy na sok )
  • Dekorujemy pomidorkami i koprem
Sposób wykonania

Pasta ze skórki ogórka i twarogu

Twaróg zmielić na średnich oczkach, ogórka obrać, drobno posiekać, czosnek posiekać na desce z grubo mieloną solą i zostawić na desce aż puści sok. Składniki połączyć, dodać posiekany koper, startą na tarce skórkę z cytryny, przetarte w słoniach zioła prowansalskie. Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą.

Pasta ze skórki ogórka i twarogu to w istocie kwintesencja filozofii zero waste w kuchni. Demonstruje, że odpowiedzialne podejście do żywności może bez wątpienia iść w parze z kulinarną przyjemnością. Ten przepis jest więc dowodem na to, że z pozornie niechcianych resztek można stworzyć coś wyjątkowego. Ta przekąska zadowoli podniebienia i przyczyni się również do zmniejszenia marnotrawstwa żywności. Wykorzystanie skórki ogórka, często odrzucanej jako odpad, w połączeniu z klasycznym twarogiem i aromatycznymi dodatkami, tworzy nie tylko smaczny, ale i wartościowy produkt, który może służyć jako inspiracja do dalszych kulinarnych eksperymentów w duchu zero waste.

Przygotowanie tej pasty to także okazja do edukacji kulinarno-ekologicznej, zarówno dla doświadczonych kucharzy, jak i początkujących adeptów sztuki kulinarnej. To przepis, który zachęca do refleksji nad naszymi codziennymi nawykami zakupowymi i konsumpcyjnymi, podnosząc również świadomość na temat możliwości, jakie dają nam produkty, które zbyt często są niedoceniane. W tych okolicznościach pasta ze skórki ogórka i twarogu to nie tylko smaczny dodatek do posiłków. To też mały krok w kierunku wielkiej zmiany w naszym podejściu do żywności i środowiska.

Przepis przygotował:

Łukasz Gładysiak

ŁUKASZ GŁADYSIAK

Jestem humanistą w każdym calu, który przede wszystkim ubóstwia jedzenie i towarzyszące mu ceremoniały. Lubię też wiedzieć, dlaczego dana potrawa składa się z tego, z czego się składa i jaka jest jej geneza. Nie jestem kucharzem, choć kuchnia to jedno z moich ulubionych miejsc w domu. Uwielbiam historyczną gastronomię, zarówno tę, staropolską, jak i pochodzącą z innych zakątków świata. Do tego staram się przemycić ideę, która towarzyszyła naszym przodkom w kuchni praktycznie od zarania świata, czyli: „Zero Waste? Ale to już było!”.

Nie czekaj do jutra, zacznij dzisiaj!

Razem możemy uczynić naszą planetę miejscem, w którym warto żyć.