Sylwestrowe przekąski w duchu zero waste
Sylwestrowa przekąska w duchu zero waste, wykorzystująca produkty tradycyjne województwa zachodniopomorskiego? Z nami to możliwe! 18 listopada, nasi specjaliści, we współpracy ze szczecińską Fundacją Rozwoju Regionalnego Bielik, Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Koszalinie oraz koszalińskim Zespołem Szkół Nr 1 im. Mikołaja Kopernika, zorganizowali warsztaty dla uczniów klas gastronomicznych. Pod czujnym okiem nauczycieli Rafała Kurasa (Kuras Gastro Team) i Łukasza Gładysiaka (Studio Historyczne Huzar), uczniowie klas 1G, 2G i 4G przygotowywali receptury idealne na sylwestrową noc.
Regionalne smaki i kreatywność młodych kucharzy
Zadaniem uczestników było stworzenie szaszłyków z mieszanki mielonego mięsa, serwowanych z regionalnymi podpłomykami oraz dwoma sosami: pikantnym z papryką Carolina Reaper oraz kolendrowym. Wykorzystano najlepsze produkty z regionu, takie jak mąka Młynów Stoisław, wieprzowina z masarni Przybyszów, ocet jabłkowy spod Szczecinka oraz Miód Drahimski wyróżniony przez Taste Atlas. Młodzi kucharze zaprezentowali dania w formie finger food oraz jako główne potrawy na sylwestrową imprezę. Podczas warsztatów Dorota Stawiszyńska i Arkadiusz Ługowski z Wydziału Rynków Rolnych KOWR dzielili się wiedzą o tradycyjnych produktach.
Ekologiczna kuchnia na każdą okazję
Listopadowe warsztaty w „Ekonomie” to inauguracja szerokiego projektu promującego ekologiczną i regionalną kuchnię. Wiedza zdobyta podczas tych spotkań wkrótce trafi do uczniów innych szkół średnich w regionie, inspirując do odkrywania lokalnych smaków i idei zero waste w codziennym gotowaniu.